intressant fakta...

”Herren välsigne dig och bevare dig. Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid.”
De tre raderna fick en förälder till en elev på Kyrkbacksskolan i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen att reagera för nästan exakt ett år sedan.
Det var den 11 juni och barnen hade samlats i kyrkan för den traditionsenliga skolavslutningen innan det efterlängtade sommarlovet. När prästen skulle tala inför eleverna läste han upp den aronitiska välsignelsen, mer känd som Herrens välsignelse.

Men hur gammal är egentligen traditionen med skolavslutningar i kyrkan? Detdär är ett nytt påfund, en sorts nyromantik, som kom efter vänstervågen på 70-talet när folk började tycka att det blev lite tjatigt och ville gifta sig i kyrkan igen och så vidare. Så det har inget med religion att göra.

Traditionen med skolavslutningar i kyrkan uppstod alltså på 80-talet, som en del av en motreaktion på den 68-vänster som präglade stora delar av västvärlden under slutet av 60-talet och en bra bit in på 70-talet.
I samma veva började också svenska skolor anordna skolavslutningar i kyrkan.

Det är inte muslimer som är problemet, de snarare tvärtom tycker det är fint att vi håller på traditioner: Detta kommer oftast från svenskar som tror att muslimer ogillar att vi är i kyrkan eller som själva driver en agenda att man inte längre ska vara i Svenska kyrkans lokaler.


Snälla klicka på länken och läs hela reportaget. Så bra, äntligen lite fakta angående denna ständiga debatt!

http://www.expressen.se/nyheter/1.2466691/den-blomstertid-nu-komm...eh


Over and out!

Permalink Livet Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback