mindfulness...

Begreppet medveten närvaro eller mindfulness kommer ursprungligen från buddhismen, och handlar sammanfattningsvis om att leva mer närvarande i nuet, och se saker och ting som de är. Jag har tidigare i bloggen berättat att jag är en trädkramare. Konstigt? Ja. Men välbehövligt för mig. Att gå rakt in i skogen och släppa alla yttre tankar och bekymmer är ett måste för mig. Jag behöver nödvändigtvis inte krama ett träd då jag är där, jag kan sitta på en sten eller som idag leta svamp. Huvudsaken är att man finner sin egen plats där man släpper alla yttre tankar och endast fokuserar inåt, bara är alltså. Och detta med att leta svamp är verkligen något som jag rekommenderar alla grubblare, ja men herregud så lätt det var att distrahera bort all oro och ångest. All fokus gick ju åt att hitta skogens guld och belöning ja det fick ja! :) En näve full! Räcker kanske till en kantarellmacka, om jag har tur.

Fortsätt läsa här, om du vill veta mer om mindfullness.
Medveten närvaro är en metod som används för att öka medvetenheten om det inre livet och vilka tankar som ligger till grund för att skapa en viss upplevelse i livet. Terapeutiskt kan man arbeta med dålig självkänsla, relationsproblem, fobier, ångest, sorg, nedstämdhet, vilsenhet, stress, att förhålla sig till smärta och svåra sjukdomsdiagnoser. Meditation är en metod som ofta används i samband med att man tränar på att öka sin medvetna närvaro.
Ett flertal forskningsstudier har visat att Mindfulness även hjälper vid följande problem:
Missbruk och beroende
Sömnbesvär
Psoriasis
Fibromyalgi
Cancer
Ätstörning
Sexualitetsproblem

Från 1990-talet och framåt har begreppet lyfts fram i västerländsk psykoterapi och stresshantering. Det handlar om att finna ett sinnelag inom sig som präglas av kvaliteter som frid, acceptans, närvaro och icke-dömande. Det är inte en metod, utan snarare ett förhållningssätt som används i vardagssituationer; som att till exempel inte hänga upp sig på småsaker eller vad andra människor gör eller inte gör, känna sig uppriktigt nöjd medan man städar och tvättar och ta sig tid att lyssna och möta den människa man har framför sig.

Många klagar på att vissa människor runt omkring är energislukare. Ja så kan fallet vara, men det är upp till dig om du vill fokusera på dig själv eller energislukarna. Du har ett val, du behöver inte ta upp deras dåliga energi. Over and out!
                                   

Permalink Livet Kommentarer (2) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Emma

Finns inget bättre än skogen och plocka svamp. Förut hade jag stallet som frizon har ju ingen häst längre så lite svårt. Men skogen över huvudtaget där kan man släppa allt. Tänkvärt ang energislukar delen. Svårt att genomföra bara.

Postat av: Me

:)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback