Dax att tända brasa :)

Så varför firar vi valborg?
Valborgsmässoafton, sista april eller valborg, ja kärt barn har många namn. Det är iallafall en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på de hedniska högtider som funnits spridda i Europa, men har senare kommit att sammankopplas med Heliga Valborgs kult mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död år 779. Några år efter hennes bortgång fördes hennes kvarlevor till Eichstätt för att gravsättas den 1 maj. För att skydda sig mot häxorna började man i Tyskland tända bål, något som egentligen härstammar från keltisk religion. (www. Wikipedia.se)

Utvecklingen av traditionen..
Den 30 april avslutade under medeltiden det administrativa året. Det var därför en festdag bland städernas köpmän och hantverkare med inslag av maskerat tiggeri, dans och sång, då man förberedde sig för den s.k. majgrevefesten, en hyllning till våren. I bondesamhället var Valborgsmässan en viktig märkestid, då man höll bystämma med förtäring av ägg och brännvin. Man valde också ny ålderman. Till Valborg skulle djuren släppas ut på bete. Inför vallsläppningen har man därför sedan 1700-talets början tänt eldar (majbrasor, kasar) för att skrämma bort rovdjuren. I samband med eldandet sköt man med bössor, skramlade med koskällor eller ropade och skrek. På vissa platser i landet gick ungdomar runt och sjöng majvisor och tiggde matgåvor på Valborgskvällen. För dem som inte skänkte något sjöngs “fula” sånger. På andra platser besökte man källor för att dricka av det hälsosamma vattnet och för att roa sig.

Nutida tradition…
Under ett år hinner man få ihop en hel del skräp. Och på ”majbrasan”, som den ofta kallas, slänger man allt det man vill bli av med; gamla dörrar och staket, grenar från beskärda fruktträd, buskar och gamla kartonger. Den sista april tänder man eldarna.

För studenterna är Valborgsmässoafton ett första löfte om frihet. De flesta tentorna är avklarade, endast några föreläsningar återstår innan terminen är slut. Det är på sista april som man sätter på sig sin vita studentmössa och sjunger sånger för våren, de knoppande blommorna och den ljusa framtiden.

Valborgsfirandet är ingen familjehögtid utan snarare en tilldragelse som äger rum ute på allmänna platser, och det har blivit vanligt att byaföreningar tagit sig an arrangemangen i syfte att odla den lokala gemenskapen. Medan eldarna falnar drar många vidare till krogar och fester inom bekantskapskretsen.

Att Valborg följs av 1 maj – som sedan 1939 är en helgdag – har gjort festandet extra omfattande. De som vill kan sova hela dagen, medan andra går i något av de olika demonstrationståg som på arbetarnas högtidsdag under klassiska och aktuella paroller tågar fram genom städer och samhällen. (www.Sweden.se)

Så till alla Sverigedemokrater som vill bevara Sverige svenskt.. HA! Inte ens lilla sketna traditionen valborg är svenskt. Utan invandringen så vore Sverige ingenting!
Over and out!

Permalink Livet Kommentarer (3) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Lenin

Intresseklubben antecknar...



Skål då! :)

Postat av: Anna

me like alot ditt kanon avslut!!:)

Postat av: Anna

me like alot ditt kanon avslut!!:)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback